European championship, HG class 1 – task 9

Dag-Steinar JohnsenArkiv 2016

HGEM9

Mesterskapets siste dag. Pallen i sammendraget var før omgangen fortsatt helt åpen, hvor det skiller kun 354 poeng mellom 1. og 5. plassen, og det var duket for en dramatisk avslutning på mesterskapet.

Værprognosene for fredagen er igjen nær identiske med de foregående dagene. Fortsatt veldig svak vind, høye temperaturer, trykk rundt 1013hPa og forventet skybas på 2500m, men også fare for overutvikling og nedbør.

Dagens oppgave ble satt over 100km, tre turnpoints, race to goal med start kl 13.10. Store deler av oppgaven ble lagt midt ute i dalen over flatland, mens det er mulig å fly alternative ruter oppe i fjellet, dog det vil ta lengere tid. Før omgangen har startet kan man si at den enkeltes rutevalg vil bli avgjørende og at det definitivt vil bli en real fight om pallplasseringene.

Da start gate’n ble åpnet la en herskare av piloter på tur sørover mot 1. turnpoint med vårt norske håp, Olav Opsanger, helt fremme i tet. Sammenlagtlederne Christian Ciech (ITA), Alessandro Ploner og Peter Neuenschwander (SUI) lå lengere bak i feltet, men tok innpå mot 1. første turnpoint og var raskt oppe i teten, tett fulgt av Olav.

Inn mot 2. turnpoint ledet Zack Majors (USA) med Dan Vyhnalik (CZE), Ciech og Ploner like bak. Det så på dette tidspunktet ut til at disse ville dra ifra, men ble like før turnpointet innhentet av feltet bak hvor Olav lå. Det så ut til at Olav på ny ble offer for tekniske utfordringer med varioen like før 2. turnpoint, men tilsynelatende var dette ei slapp boble som han ikke ble helt klok på.

Midtveis mellom 2. og 3. turnpoint var Olav en del av tetgruppen sammen med Ciech, Ploner, Vyhnalik, Anton Struganov (RUS) og Grant Crossingham (GBR), og det ble etter dette en kamp de seks imellom om seieren. 32km før mål lå alle sammen i samme bobla på rundt 2200m og bro bøyla på knærne, hvor det hele skulle avgjøres med en intens glide-konkurranse. Gruppen holdt samlet de første 15km, men Olav, Ciech og Ploner skrudde fra de andre og stakk av gårde. Ved running av 3. turnpoint måtte pilotene ta en 180 grader sving før en 3km lang finale glide inn til mål. Ved inngangen til turnpointet var det dødt løp mellom Ploner og Ciech, men Ploner somlet litt i svingen og det åpnet seg en mulighet for Ciech til å dra ifra. Denne muligheten benyttet Ciech for alt den var verdt og dro på så mye fart som ham klarte. Ciech gled ifra og Ploner skjønte raskt at kampen om 1. plassen var tapt, men det truet også farer bakfra da Olav hadde fått blod på tann. Ploner holdt høy hastighet for å ikke la Olav slippe innpå og sikret seg til slutt 2. plassen, mens Olav fløy inn til en imponerende 3. plass.

På konkurransens siste flydag kom 52 piloter i mål og det ble rapportert om særdeles god stemning på landing.

Finale score etter 9. og siste omgang:

1. Christian Ciech (ITA) 7567
2. Alessandro Ploner (ITA) 7537
3. Peter Neuenschwander (SUI) 7420
25. Olav Opsanger (NOR) 5671

Etter dagens fremdragende prestasjoner klatret Olav opp til 25. plass på sammenlagtlisten.

Fullstendig oversikt over resultatene for omgangen finner du på AirTribune – results