Lørdagstipset: Å fly i synk…

Lars Tore StrandArkiv 2013

Magnus Eriksson i Meråker © Lars Tore Strand

Magnus Eriksson i Meråker © Lars Tore Strand

Hvis du befinner deg i et område med kraftig synk er det noen ganger lurt å ligge og nulle eller også å oppholde seg på steder med forholdsvis lite synk, dette for å unngå å oppholde seg for lenge i kraftig synk.

Dette er et triks som ofte benyttes av XC-piloter som flyr i sterk vind når de forlater en fjellrygg. De vet at det bak fjellryggen vil være synk. Så selv om termikken ikke gir mer løft er det bedre å ligge og nulle enn å fly videre og havne i kraftig synk.

Noen ganger kan områder du nuller i gå over til et skikkelig løft idet du har kommet deg igjennom det kraftige synkområdet.

Dette trikset er spesielt nyttig når du forlater et platå, eller et høyereliggende område. Hele luftmassen er synkende over et stort område. Den eneste måten å komme seg igjennom det på er å forsøke og oppholde seg i en region med redusert synk og drifte med vinden.

Altså: Når du forlater et høyereliggende område og må igjennom et massivt område med nedadgående luftmasser, finn en termikkboble, eller forsøk å finne områder hvor du kan ligge og nulle, eventuelt med redusert synk, og heng deg på.

Kilde: Cross Country/Bruce Goldsmith