Lørdagstipset: «Tredjedeler-regelen»

Lars Tore StrandArkiv 2013

11.05.13.Tips

Dagens tips er hentet fra en artikkel Cross Country hadde i sin tid hvor temaet var «Hvordan fly flatland?» Her spurte de tre av verdens beste piloter om de benytter seg av «Tredjedeler-regelen».

Bruker du «tredjedelerregelen» å dele himmelen opp i tredjedeler og ta avgjørelser basert på terrenget når du er i den nedre delen, skyene i den øverste tredjedelen, og begge deler i den midterste delen?

Steve Ham: På en dag med cumulus tilbringer jeg mesteparten av min tid til å se fremover på mulige ruter som skyene vil tillate meg å fly. Ikke bare den åpenbare neste skyen, men hvordan mønsteret fortsetter utover. Noen av gatene er bedre formet enn andre, så det er fornuftig å gjøre seg klar til å fly den beste gaten i god tid. Å tenke på hvor lett det skal bli 40km lengre ned den linjen du flyr når du treffer DEN skygaten er en mye mer positiv ting å tenke på under et glistrekke, istedet for å stresse over at man kanskje ikke klarer å hekte seg på neste cumulus på ruten.

Dustin Martin: Hvis det er en dag med skyer, vil jeg se etter en sky hele veien ned til lorten. Hvis jeg er lavt og ikke kan peile inn noen skyer, så vil jeg gå for mer produktivt terreng. Men selv da vil jeg være mye mer interessert i sanntids tegn på løft, som for eksempel støvskyerog fugler.

Karel Vejchodsky: Det er en god regel. Jeg bruker den automatisk, strengt tatt ikke i tredjedeler, men i henhold til de gjeldende forhold. Med en høy skybas er regelen nyttig, hvis jeg er lavt ser jeg på himmelen og bakken hele tiden.

Kilde: Cross Country