Flytipset: Å skifte gir…

Lars Tore StrandArkiv 2013

I skybas over Vågå © Lars Tore Strand

I skybas over Vågå © Lars Tore Strand

Dagens tips er fra Chris Scammel.

Når jeg flyr XC bruker jeg å forestille meg at min vinge har tre gir.

Første gir, eller krabbegiret, benyttes for å holde meg flygende. I denne modusen er jeg superfokusert på å finne  løft, for feiler jeg her og ikke finner løft befinner jeg meg på bakken rimelig kjapt. Jeg tenker ikke på hvor jeg skal dra, kun på å komme meg opp.

Andre gir er for å stikke på tur. Jeg har rimelig god høyde, og det er stor sjanse for at jeg vil finne mer løft underveis. Jeg er fortsatt ikke helt avslappet i forhold til tingenes tilstand, og er klar til å gire ned og utsette videre reise hvis dette skulle være nødvendig. I denne modusen flyr jeg konservativt frem til jeg er trygg på min egen posisjon.

Tredje gir. Jeg er i en god posisjon under en god himmel. Det er på tide å ta en avgjørelse og fly raskt. Jeg ignorerer svakt løft og tråkker mye speed for å komme meg lengst mulig.

Det er enkelt å gire opp, men vanskelig å huske på å gire ned igjen. Jeg har mange ganger landet tidlig på gode flydager ved å fly i tredje gir hele veien ned til bakken. Nå er jeg bevisst på å spørre meg selv hvilket gir jeg skal fly i, dette i forhold til forholdene og posisjonen jeg befinner meg i.

Kilde: Cross Country