Flytipset: Å fly raskt, og finne løft…

Lars Tore StrandArkiv 2013

Det tråkkes speed. Monarca Paragliding Open © Lars Tore Strand

Det tråkkes speed. Monarca Paragliding Open © Lars Tore Strand

Dagens tips er hentet fra boka «50 ways to fly better» av Bruce Goldsmith og omhandler det å fly raskt.

Å fly raskt handler ikke bare om å tråkke speed og gli fort. Andre ting er langt viktigere, for eksempel det å finne neste løft.
Hvis vi tenker oss to piloter, Jack og Jill, og at Jack etter første glistrekke finner løft med en gang, mens Jill bruker to minutter på å finne det, ja, da vil Jack lede med imponerende to minutter foran Jill. I en konkurranse kan dette utgjøre forskjellen på det å vinne og å havne på tiende plass.

Men, hvis du ikke er helt sikker på hvor du vil finne neste termikkboble bør du ikke pushe på for å komme frem til et lovende sted først, da dette kan føre til at du må bruke tid på å lete etter termikken.

Det er bedre å fly litt seinere med et bedre glidetall så du kommer frem til lovende termikksteder litt høyere. Dette betyr også at du kan benytte deg av andre piloter og se hvor de finner termikken.
På den måten vil du ha størst sjanse til å fly rett inn i det beste løftet med minimalt tap av tid.

Tråkker du mer speed enn de andre pilotene kommer du raskest fremover, men du vil sannsynligvis være lavere. Hvis du da ikke finner termikken/løftet med en gang, eller at resten av gjengen får problemer og setter seg fast, vil du havne nede på resultatlista.

Kilde: Cross Country/»50 ways to fly better», Bruce Goldsmith