Skru termikk bedre!

Lars Tore StrandArkiv 2015

14.05.15.Skru

Det er en stund siden vi oppdatert sida vår med flytips, men vi gjør et hederlig forsøk igjen.
I den nyeste utgaven av Cross Country Magazine (juni 2015) blir fire eksperter bedt om å gi sine tips til hvordan man kan bli flinkere til å skru termikk. Her er noen av tipsene de kom med:

1. Vær tålmodig. Å lære denne kunsten tar tid. 

2. Når du flyr inn i en termikkboble, vent tre til fem sekunder før svinger. På denne måten vil du være i termikken når du svinger rundt. Velg deg ut et punkt i horisonten i klar luft og mål hvor lang tid du bruker på en 360 – 12 sekunder er raskt, 20 er normalt for mellomstadiepiloter.

3. Å skru termikk er ikke bare å ligge i 360´er. Du må jobbe hele veien rundt, og hele veien til skybas. Svingen må justeres etter behov. 

4. Se på fuglene. De flyr alltid i det beste løftet. Og hold utkikk: ta inn all den informasjonen du kan, fra kilder nære bakken og helt opp til skyene. Les lærebøker og lær om kilder, triggere og om det å lese himmelen.

5. Sving krappere og reager raskt. Ideen er å holde seg inne i det sterkeste løftet og å holde seg unna det svake løftet eller synket.

6. Flyr du hangglider så sørg for at vingen er innstilt til å krenge likt i venstre- og høyresvinger – ellers blir du lurt. Hold paraglideren i trim.

7. Tren på å visualisere termikken. Bruk lyden fra varioen til å finne det beste løftet, ikke hva displayet på skjermen sier. Koble lyden til en visuell kilde på bakken slik at du vet hvor du eventuelt kan fly tilbake for å finne løft. For eksempel «Kirke: Beeepbeeepbeeep», «bondegård: pip pip pip».

8. Bruk hørselen og følelsene dine – ikke ta termikken ved hjelp av synet, det er på langt nær så effektivt. Ser du andre piloter stige raskere enn deg i bobla er det et tegn på at lufta stiger.

9. Mister du løftet så ikke stikk for tidlig. Let motvinds, se etter ledetråder, utvid søket ditt. Hvis du virkelig ikke kan finne løftet igjen fly medvinds, du dekker mer område på denne måten.

10. På en hangglider finn den trimhastigheten som passer deg og trim vingen i den hastigheten. 

11. Bruker du pod-sele så sørg for at du er aerodynamisk. Ikke sving sideveis mens du skrur termikken, dette vil medføre mye motstand.

12. Tilbring en dag med variolyden slått av og fly kun ved hjelp av følelser og indikatorene på displayet. Det er veldig lærerikt!

Les mer her >>