Erik Veie-RosvollArkiv 2022

Nå er våren snart i anmars, og termikken har allerede begynt å virke. Da er det viktig å ha en nødskjerm som virker også. Nødskjerm er påbudt når man flyr tandem, hjelpemotor og akro, men anbefales selvfølgelig ved alle typer flyging.

I sikkerhetssystem for hang-, para- og speedgliding står dette:

5.3.4 Nødskjerm

Nødskjerm skal være produsert for hang-, para- eller speedgliding. Nødskjerm skal pakkes og vedlikeholdes i henhold til produsentens anbefalinger. Det anbefales at nødskjerm pakkes om av kvalifisert person minst en gang i året.

Å pakke nødskjerm er en del av aktiviteten vi driver med, og om du kan pakke egen nødskjerm så forstår du trolig også bedre hvordan den oppfører seg under kast. Å øve på å kaste nødskjerm er også en god erfaring. Klubben har tidligere arrangert “nødskjermpakkedag”, og vi har kastet nødskjerm fra huske med stort sett hell. Ofte blir det mange deltagere, og det kan da bli litt lite oppfølging av hver enkelt. Det har dukket opp noen situasjoner som har vekket bekymring, for det er ikke alltid nødskjermen har vært riktig montert og/eller pakket. Gjør du pakkejobben selv, sammen med noen andre, er sannsynligheten for feil redusert en god del. De som trenger instruksjon, eller rett og slett vil sette bort jobben til kyndig pakker, kan ta kontakt med firmaer eller personer i hang- og paraglidermiljøet som påtar seg opplæring/pakking. To gode alternativer er for eksempel Fritt Element og Termikk&Rotor AS.
Fritt Element ligger på Skatval, så det er like i nærområdet.

Det finnes en rekke ulike typer nødskjermer, og produsentene har noen ganger ulike anbefalinger mht hvordan nødskjermen skal pakkes.

Her er noen eksempler:

Rundskjerm
https://youtu.be/A9ot0bocwug

Beamer 2
https://youtu.be/NCQOCN4_N5s

Firkant, Angel SQ
https://youtu.be/i99kXmo34h4