Fredagstipset: Hodet i skyene…

Lars Tore StrandArkiv 2012

Over Rondane i 4000 moh © Lars Tore Strand

Stupspiral/harde 360´er, B-stall eller fullstall gir deg synk over nogenlunde samme område. En termikkboble har tilsig, spesielt i nærheten av en sky som suger, og her øker styrken på termikken. Forsøker du her å komme deg ned/unna ved hjelp av stupspiral/harde 360´er, B-stall eller fullstall risikerer du å bli sugd sakte men sikkert inn mot det sterkeste løftet og bli der.
Da er det mye bedre å fly i en rett linje og komme seg bort fra løftet. Selv i det sterkeste skysuget er løftområdet relativt lite og det er synk i nærheten. Det er svært sjelden at slike løftområder overstiger 1 km i diameter. Selv om du flyr i feil retning inne i et slikt monsterløft behøver du kun å forsere maksimum 1 km før du er ute av løftet, og flyr du med trimhastighet tilsvarer dette i underkant av to minutters flytid, forutsatt at du flyr i en rett linje.
Og dette er nøkkelen; å fly i en rett linje, uansett retning, gjør at du vil komme ut av det sterkeste skysuget. Selvsagt er det en fordel å fly mot den nærmeste kanten av skya, men selv om du er helt desorientert vil du ved å fly i en rett linje komme deg ut av skya.
Å fly i en rett linje inne i en sky er veldig vanskelig, dette på grunn av at det ikke finnes noen visuelle referanser. Derfor trenger du instrumenter du kan stole på, og du må ha tro på hva de forteller deg (det er veldig lett å tro at kompasset lyver). Det er fullt mulig å følge pila på en gps og fly i en rimellig rett linje igjennom en sky, men det er mye enklere å bruke et kompass.
Det er veldig lett å bli desorientert inne i en sky. Flere har nok kommet ut av en sky, overbevist om at de har fløyet i en rett linje, men opplevd at verden snurrer rundt under dem. Du trenger virkelig et instrument til å hjelpe deg ut av skyen.

 

Kilde: XCMag/Adrian Thomas