Category Archives: Arkiv 2012

And the winner is…

31.12.12.SveinH

I år, som i fjor, er det Svein Håvard Fiskvik som drar i land seieren i Poeng Cup´en. Svein Håvard har på årets siste dag en poengsum på hele 287 poeng. På andre plass finner vi Lasse Johnsen med 260 poeng, og på tredje plass Brynhild Jorid Rotvold med 161 poeng.

Vinnerne vil bli behørig hedret på Årsmøtet! 🙂

Vi gratulerer! 🙂

Poeng Cup 2013 starter i morgen! Logg turene dine!

Fredagstipset: Gaggle-flyging

© Lars Tore Strand

© Lars Tore Strand

Som en spirende konkurransepilot kan det være fristende å henge seg på en «Sky-Gud» (les: god konkurransepilot) hvis navn og vinge er kjent, og bare prøve å cruise rundt i kjølvannet av denne personen. Denne taktikken er ikke effektiv, og det av to årsaker:

1. «Sky-Guden» vil nesten helt sikkert henge under en bedre glider enn den du er i besittelse av. Dette betyr at din utspekulerte plan om å følge etter noen rundt løypa er dømt nedenom og hjem fra første gli. Å følge etter noen andre er kun mulig hvis du har en bedre glider enn dem.
2. «Sky Guden» vil også sannsynligvis være en bedre pilot enn deg, så han vil gli bedre og komme frem til termikk høyere enn deg. Med mindre du klatrer i termikken bedre enn «Sky-Guden», vil du etter to runder i termikken ha mistet ham.

Det beste alternativet er å omfavne din del av avtalen ved å ikke gli i kjølvannet av noen andre, men i stedet bevege deg til siden slik at gaggelen, med deg som en aktiv del av den, dekker en større del av himmelen i jakten på bedre linjer og løft.
Dette innebærer at du må stikke først hvis du når skybas først. Ingenting suger livet ut av en gaggle raskere enn en gaggle der pilotene ikke er villige til å lede an først.

I en perfekt gaggle er hver pilot klar over hastighetsfordelen man får ved at alle medlemmer bytter på å lede an, og å holde spillet dynamisk. Du vil snart erfare at en gaggle har potensiale til å bevege seg veldig raskt hvis bare alle gjør sin del.

Kilde: «Flying Rags for Glory» av Mads Syndergaard

Fredagstipset: Avstand imellom termikkboblene…

På tur over Gudbrandsdalen © Lars Tore Strand

Fredagstipset på en lørdag? Går det an?
Jepp, spesielt i disse tider hvor tiden gjerne benyttes til andre ting enn å sitte foran pc´en og glo 😉

Dagens tips gjelder avstanden imellom termikkboblene.

Avstanden imellom termikkboblene er nært knyttet til den maksimale høyden de når, og denne avstanden har en tendens til å være fra en og en halv til tre ganger makshøyden på boblene.
Nære terrenget har vi flere termikkbobler plassert tettere sammen, mens høyere oppe møter vi færre bobler med større avstand imellom seg, men disse er gjerne kraftigere i styrke.
Disse tallene varierer ikke mye på en gitt dag, men endrer seg innenfor dette området i henhold til dagens forhold. Altså: Er skybas på 2000 meter over terrenget, kan vi regne med at avstanden fra den termikkboblen vi befinner oss i og frem til neste er fra 3000 meter til 6000 meter, ut fra dagens forhold.
Grovt sett kan vi si at termikk tar opp en tidel av himmelen. I høyereliggende strøk er det mindre av den, men den som er der er kraftigere.
Til slutt: Typisk for termikkbobler er at de i størrelse er cirka en tredjedel av diameteren til den skyen de forer.

God jakt!

Kilde: Dennis Pagen’s bok «Understanding the Sky»

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR

Da går vi snart inn i tiden da mange tenker mere på denne karen enn på flyging, men fortvil ikke. Sola snur i dag, og verden har ikke gådd under, så snart vil vi igjen kunne komme oss ut å få luft under vingene.

Vi i styret har i det siste jobbet med å få på plass en ny avtale om landinga vår, og den er nå underskrevet og i boks for ti nye år.

Vi nærmer oss nå årsmøtet, og jeg vil benytte anledningen til å oppfordre alle til å møte opp lørdag den 26 januar kl.18.00, på klubbhuset. Etter årsmøtet vil det bli julebord med god mat, men dette kommer vi tilbake til, med påmelding her på hjemmesida. For de som ønsker saker tatt opp på årsmøtet, må dette inn til styret to uker før årsmøtet.

Med dette vil jeg ønske en riktig god jul, og et godt nytt år til alle våre medlemmer, flyvenner og samarbeidspartnere.

 

MVH

Tore Larsen

Fredagstipset: Hodet i skyene…

Over Rondane i 4000 moh © Lars Tore Strand

Stupspiral/harde 360´er, B-stall eller fullstall gir deg synk over nogenlunde samme område. En termikkboble har tilsig, spesielt i nærheten av en sky som suger, og her øker styrken på termikken. Forsøker du her å komme deg ned/unna ved hjelp av stupspiral/harde 360´er, B-stall eller fullstall risikerer du å bli sugd sakte men sikkert inn mot det sterkeste løftet og bli der.
Da er det mye bedre å fly i en rett linje og komme seg bort fra løftet. Selv i det sterkeste skysuget er løftområdet relativt lite og det er synk i nærheten. Det er svært sjelden at slike løftområder overstiger 1 km i diameter. Selv om du flyr i feil retning inne i et slikt monsterløft behøver du kun å forsere maksimum 1 km før du er ute av løftet, og flyr du med trimhastighet tilsvarer dette i underkant av to minutters flytid, forutsatt at du flyr i en rett linje.
Og dette er nøkkelen; å fly i en rett linje, uansett retning, gjør at du vil komme ut av det sterkeste skysuget. Selvsagt er det en fordel å fly mot den nærmeste kanten av skya, men selv om du er helt desorientert vil du ved å fly i en rett linje komme deg ut av skya.
Å fly i en rett linje inne i en sky er veldig vanskelig, dette på grunn av at det ikke finnes noen visuelle referanser. Derfor trenger du instrumenter du kan stole på, og du må ha tro på hva de forteller deg (det er veldig lett å tro at kompasset lyver). Det er fullt mulig å følge pila på en gps og fly i en rimellig rett linje igjennom en sky, men det er mye enklere å bruke et kompass.
Det er veldig lett å bli desorientert inne i en sky. Flere har nok kommet ut av en sky, overbevist om at de har fløyet i en rett linje, men opplevd at verden snurrer rundt under dem. Du trenger virkelig et instrument til å hjelpe deg ut av skyen.

 

Kilde: XCMag/Adrian Thomas

Stjørdal Hang- og Paragliderklubb starter opp nytt nybegynnerkurs i paragliding den 2. mars 2013.
Mer informasjon her:
https://www.shgpgk.org/?page_id=53

 

Erik i Verdalingen.no

Foto © Erik Veie-Rosvoll

Søndag var Erik Veie-Rosvoll en tur oppe i det blå med sin paramotor. Her tok han en liten svipptur over Kværner Verdal og knipsa bildet du ser over her.
Verdalingen.no har fått med seg dette og lagt det ut på sin nettside.
Se bildet i større format og les hva verdalingen.no skriver her:
http://www.verdalingen.no/nyheter/article6726919.ece

Tracklogg fra turen her:
http://no.flightlog.org/fl.html?l=2&a=34&user_id=5139&trip_id=316597

Medlemsmøte!

Styret innkaller til medlemsmøte med en viktig sak på saklista.
Kontrakten vi har for leie av landingsjordet går ut ved nyttår. Vi har vært i møte med den nye grunneieren, og blitt forelagt et krav som er nesten tredobbelt av dagens leie.
Dette vil vi gjerne diskutere med dere medlemmer før vi tar en avgjørelse på.
Møt derfor opp på Klubbhuset torsdag 29. November kl.19.00 og si din mening.

MVH
Tore Larsen
Leder

Fredagstipset: Å håndtere kollapser…

Med riktig sittestilling og posisjon på bremsene, er riktig teknikk for å håndtere en storstilt asymmetrisk kollaps en lek 😉
For mange vil dette være en ny teknikk, men det er en teknikk som har vært benyttet i årevis.
Teknikken er som følger:
Hvis en asymmetrisk kollaps skjer på høyre side vil selen vippe til den siden.
Piloten bør da, samtidig som denne fortsatt holder i bremsehåndtakene, ta tak i riseren på motsatt side, like over karabinkroken, og trekke/dra seg tilbake til opprinnelig sittestilling.
Høres kanskje for lett ut til å være sant? Ikke la deg lure! Med et stort asymmetrisk innklapp vil du vippe mye til siden, og vil sannsynligvis trenge all din styrke for å bringe vekta di tilbake til utgangspunktet.

To viktige ting er oppnådd ved å benytte denne enkle teknikken;
– pilotens vekt er blitt forskjøvet til den åpne siden, og
– man unngår overreaksjon/overkorrigering fra piloten

Kilde: Cross Country, Michael Nesler

Fredagstipset: Batterier!

En ny spalte har forhåpentligvis sett dagens lys på våre nettsider, nemlig «Fredagstipset».
Her vil vi hver fredag komme med tips som er relatert til vår sport, det være seg av flytekniske ting, eller andre relevante aspekter ved sporten vår.

I og med at vi nå har gått inn i «vinterdvalen», ei tid på året da flyutstyret stort sett ligger godt innpakket over lengre perioder, er temaet i dag batterier.

Foruten selvpåførte skader, er den mest vanlige årsaken til skader på våre flyinstrumenter uladbare batterier som lekker. Væsken som renner ut fra disse batteriene er sterkt etsende, og blir denne væsken værende i instrumentet kan dette føre til uopprettelig skade. Ligger instrumentet med batterikassen vendt nedover når batteriene lekker vil skaden stort sett begrenses til batteripolene og batteriledningene. Ligger derimot instrumentet slik at batterikassen er vendt oppover, kan batterivæsken skade kretskort, lcd-skjerm, tastatur, og så videre. Oppdages en slik lekkasje tidlig kan skaden muligens begrenses ved å rengjøre instrumentet på en skånsom måte.

Derfor: Plukk batteriene dine ut av instrumentet når du vet det kan bli en stund til neste flytur!

Kilde: flytec