Fredagstipset: Gaggle-flyging

Lars Tore StrandArkiv 2012

© Lars Tore Strand

© Lars Tore Strand

Som en spirende konkurransepilot kan det være fristende å henge seg på en «Sky-Gud» (les: god konkurransepilot) hvis navn og vinge er kjent, og bare prøve å cruise rundt i kjølvannet av denne personen. Denne taktikken er ikke effektiv, og det av to årsaker:

1. «Sky-Guden» vil nesten helt sikkert henge under en bedre glider enn den du er i besittelse av. Dette betyr at din utspekulerte plan om å følge etter noen rundt løypa er dømt nedenom og hjem fra første gli. Å følge etter noen andre er kun mulig hvis du har en bedre glider enn dem.
2. «Sky Guden» vil også sannsynligvis være en bedre pilot enn deg, så han vil gli bedre og komme frem til termikk høyere enn deg. Med mindre du klatrer i termikken bedre enn «Sky-Guden», vil du etter to runder i termikken ha mistet ham.

Det beste alternativet er å omfavne din del av avtalen ved å ikke gli i kjølvannet av noen andre, men i stedet bevege deg til siden slik at gaggelen, med deg som en aktiv del av den, dekker en større del av himmelen i jakten på bedre linjer og løft.
Dette innebærer at du må stikke først hvis du når skybas først. Ingenting suger livet ut av en gaggle raskere enn en gaggle der pilotene ikke er villige til å lede an først.

I en perfekt gaggle er hver pilot klar over hastighetsfordelen man får ved at alle medlemmer bytter på å lede an, og å holde spillet dynamisk. Du vil snart erfare at en gaggle har potensiale til å bevege seg veldig raskt hvis bare alle gjør sin del.

Kilde: «Flying Rags for Glory» av Mads Syndergaard