European championship, HG class 1 – task 8

Dag-Steinar JohnsenArkiv 2016

HGEM8

På mesterskapets nest siste dag er det svært tett i toppen av sammendraget og ingen ting er avgjort og kampen om pallen er helt åpen. Torsdagens værprognoser var nær identisk med onsdag; fortsatt veldig svak vind, høye temperaturer, trykk rundt 1013hPa og forventet skybas på 2800m, men også fare for overutvikling og nedbør. Allerede i 10-tiden på morgenen ble det observert cumulus med voldsom vertikal utvikling, men forholdene ble vurdert utover formiddagen og det ble besluttet å sette oppgave. Dagens oppgave ble satt med en distanse på 117km, 4 turnpoints, race to goal med start kl 13.10. Oppgaven var av den utfordrende typen med flere mellomlange legg over fjell og flatland, på kryss og tvers ute i dalen, men med ustabil luft bør det være gode muligheter for å se mange piloter i mål. Som vanlig legges det opp til en spennende avslutning på oppgaven med en lang finale glide til mål.

Da start gate’n åpnet var det ingen overraskelse at den «vante» gjengen dro av gårde med Petr Benes (CZE), Grant Crossingham (GBR) i tet. Vår egen Olav Opsanger (NOR) lå også helt fremme i tetgruppen, men inn mot runding av 1. turnpoint ble det åpenbart at Olav hadde tekniske utfordringer med varioen. Trackloggen vitner om at han ikke fløy inn i turnpoint-sylinderen, men snarere at han fløy parallelt med «veggen» på sylinderen i ca 10km før han til slutt tok turnpointet og fortsatte nordover. På dette tidspunktet hadde Olav tapt mye til teten og måtte fly alene mot 3. turnpoint. Også her var det tydelig at de tekniske problemene for Olav ikke var over da han ikke fløy inn og tok turnpointet. Etter dette kastet Olav inn håndkledet og fløy ut høyden og landet ved det 4. turnpointet, tydelig frustrert og forbanna over instrumentet som ikke fungerte.

Fra 2. turnpoint og frem mot 4. turnpoint bestod tetgruppen av 8-10 piloter, og ved runding av 4. turnpoint var pallen helt åpen. Kampen om seieren ble en intern fight mellom tre italienere på en lang fine glide, hvor Alessandro Ploner (ITA), Christian Ciech (ITA) fløy side om side med Suan Selenati (ITA) hakk i hel. Ploner dro til slutt i land en knepen seier, 3 sekunder foran Ciech og 36 sekunder foran Selenati.

Kampen om europamester-tittelen er på ingen måte avgjort da det er svær tett i toppen av sammendraget.

Score etter 8. omgang:

1. Christian Ciech (ITA) 6574
2. Alessandro Ploner (ITA) 6561
3. Peter Neuenschwander (SUI) 6473
30. Olav Opsanger (NOR) 4707

Etter dagens tekniske utfordringer datt beklageligvis Olav ned på 30. plass på sammenlagtlisten

Fullstendig oversikt over resultatene for omgangen finner du på AirTribune – results